Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Päijät-Hämeen Vuoden Kylä 2013

Tönnö asettuu kauniin Porvoonjokilaakson molemmin puolin Orimattilan kaupungin länsipuolelle. Tönnöä ympäröi Niemenkylän, Viikarin, Sommarnäsin, Humalojan, Unkerin ja Järvikylän maaseutumaisemat. Tönnön noin 1500 asukkaan vireään kylään kuuluu myös Kankaanmäki ja Jokela. Kylämme väestöstä valtaosa asuu kaava-alueella. Väkiluku on noussut kymmenessä vuodessa noin 250 asukkaalla. Tönnössä asutaan omakoti-, pari- ja rivitaloissa. Juomavesi saadaan omalta pohjavesialueelta.

 

Tönnön kylä lienee saanut nimensä alueella asuneen Tönneriuksen suvun mukaan. Vanhimmat asuinpaikat ovat olleet käytössä jo kivikaudella, mutta toisaalta myös kartanokulttuuri on kukoistanut alueella. Tästä elävänä todisteena on Tönnössä kuvatut kotimaiset elokuvat Niskavuoren naiset sekä museosilla kuvattu Särkelä itte.

Tönnön koskessa on ollut mylly jo 400 vuoden ajan. Vielä tänä päivänäkin voit käydä tutustumassa toimivaan vesimyllyyn, joka jauhaa ryynit ja jauhot sekä hyödyntää veden sähköksi. Tönnö tunnetaankin erityisesti myllystä, museosillasta ja luonnonkauniista Porvoonjoki laaksosta.

 

Tönnön kylä tarjoaa lapsille kodinomaista perhepäivähoitoa ja yksilöllistä opetusta omalla ala-asteen kyläkoululla. Kylän yritykset työllistävät monia, mutta osa työikäisistä käy hyvien kulkuyhteyksin päässä töissä Helsingin seudulla ja Lahdessa. Lapsiperheille ja vanhuksille tärkeät terveyspalvelut löytyvät läheltä Orimattilan terveyskeskuksesta Kankaanmäeltä. Tönnön kioskilta voi ostaa myös elintarvikkeita pikkuhätään ja samalla kioski toimii tehokkaana kylän kohtaamispaikkana ja tietokeskuksena.

Kalliojärvi tarjoaa uimapaikkana virkistystä ja kylämme kauniit maisemat on nähtävyys. Ulkoilumahdollisuudet ovat ihanteelliset.

Tervetuloa Kylään !